Michael Kors väska – ett konstverk i saffiano-skinn

Sedan juli 2012 tillverkas din Michael Kors väska i Kina. Tillverkaren är Sitoy Group Holdings Ltd, som även arbetar med bl.a. Coach och Prada.

Michael Kors väskor tillverkas bl.a. av det speciella saffiano-skinnet. Det är väldigt tåligt, praktiskt och enkelt att rengöra. Men vad är egentligen saffiano-skinn? Var kommer det ifrån och hur tillverkas det? Om du funderar på att köpa en Michael Kors väska så kan det vara bra att veta vad du köper.

Saffiano-skinn har sitt ursprung i Italien. Till en början hade Prada patentet på riktigt saffiano-skinn och det är möjligt att det uppfanns av Mario Prada i egen hög person. Första väskan tillverkades av skinnet 1913.

Skinnet, som oftast är kalvskinn, värms upp till 73°C och pressas under 10-15 sekunder av maskiner så att det uppstår ett mönster av tvärgående linjer. Avslutningsvis vaxas skinnet för att det ska bli tåligt och förhindra repor och sprickor på handväskan.

Det enda som kan skada din Michael Kors väska är ett mycket vasst föremål som kan skära igenom den vaxade ytan.

Idag tillverkas också ett konstgjort saffiano-skinn (faux) som t.ex. Love Moschino använder till sina väskor.

Så här tar du hand om din Michael Kors väska

Det är väldigt enkelt att rengöra saffiano-skinn. Torka det med en torr och mjuk trasa för att ta bort damm och smuts. Torka väskan med varsam hand. Tänk på att inte gnida för hård då du kan skada den vaxade ytan. Ibland kan du dock använda en fuktad bomullstrasa för kraftigare rengöring om det behövs. Tänk bara på att du inte använder en trasa som är för blöt.

För att behålla skinnet så mjukt som möjligt är det bra om du använder produkter som är avsedda för skinnväskor för att då och då smörja in din Michael Kors väska.

Om du skulle få en kraftigare fläck är det bättre om du lämnar in väskan för professionell rengöring än att du själv försöker. Om du gör fel så kan du förstöra väskan.

Vem är Michael Kors?

Michael Kors är en av världens absolut främsta modedesigners. Michael Kors fick under sin uppväxt på Long Island ett tidigt intresse för mode och trender. I de övre tonåren flyttade han till New York och fick ett första jobb som försäljare i en butik som hette Lothar´s. Han fick chansen att utforma och designa deras egen klädkollektion, dekorera skyltfönster och även ett visst personalansvar.

En dag som haft stor betydelse för Michael Kors framgångar är när modechefen på Bergdorf Goodman, en lyxbutik på Fifth Avenue i New York, gick förbi butiken och såg honom i skyltfönstret. Hon blev nyfiken när hon såg hans egendesignade kläder i skyltfönstret och bad honom kontakta henne när han skapat en egen kollektion. Han satte genast igång och resten är historia.

Snart fanns hans damkollektion att köpa på bland hos Bergdorf Goodman, Bloomingdales och Saks på Fifth Avenue. Detta var början på en mycket framgångsrik karriär som nått höjder ingen då kunnat ana. Michael Kors blev snabbt erkänd i modevärlden och är idag ett stort namn över hela världen. Han är en stor favorit bland Hollywoods kändisar som gärna syns i hans design, som bland andra Catherine Zeta-Jones, Heidi Klum, Jennifer Lopez, Catherine Zeta-Jones och Michelle Obama. Michael Kors design står för lyx, elegans och en perfekt mix av funktion och form.

I början av sin karriär fokuserade Michael Kors framför allt på damkläder, men i dag är varumärket stort inom många olika segment som accessoarer, väskor, skor, parfym och sportkläder.